Hej första helgen i november 💛 i vanlig ordning är vi och tänder ljus på familjegravarna den här helgen, en tradition som är så fin och ledsam på samma gång. Man saknar de sina och tänker lite extra på livet, och döden. Kanske ni har firat klart Halloween nu? Själv är jag mer än redo att gå in i nästa högtid, nämligen Novent. För den som inte vet vart detta ganska nytillkomna koncept kommer ifrån så är det Alexandra Olssons mamma som myntade det. Hennes familj ville julmysa tidigare men utan att kalla det jul och hennes mamma kom därför på det fiffiga namnet Novent. Och det tackar vi för!Begreppet och konceptet har fått lite av ett eget liv nu, där många gör sin egen take på det med egna regler. Och är det inte härligt? En annan julälskare, Helena Lyth, har berättat att hon håller på vissa grejer som till exempel rött men tar fram vintergrönt i november. Och jag gör nog likadant. För mig är Novent kanske lite mindre juligt, lite mer höst med guldkant.Jag ser fram mot att:Äta & Dricka i NoventLussebullar. Vi har redan tjuvstartat. Men bullar i olika former med saffran i ÄR för goda för att bara äta kring lucia. Nej det går ej, olika versioner av bakverk med saffran i ska ätas nu. Lyckan när man ser detta hos vårt favoritställe Lillebrors Ja tack! Saffranskladdkaka är en hit.Kantarellpasta. Gärna denna från Sandra Beijer som jag lagat en miljard gånger, till och med gör en egen variant på nu. Frysen är ju full av kantareller och jag har inte lyckats göra det en enda gång än i höst. Beajoulais Noveau! Den tredje torsdagen i november varje år släpps vinet Beaujolais noveau över hela världen. I år infaller det den 19 november. Vinet har lagrats minimalt, är fruktigt och lätt. Kul grej att se fram mot, som också passar perfekt för Novent.Glögg på egen äppelmust. I år gjorde vi så otroligt mycket äppelmust, för första gången. Konstigt att vi aldrig lämnat in förut då det finns så många äppelträd och med årets rikliga skörd blev det 96(!) liter på den bråkdel vi plockade. För några år sedan köpte vi en äppelmust på en marknad och fick med ett så gott recept på egen glögg på musten. Ska leta fram och dela med er!Brillat Savarin med tryffel. När vi bodde i Paris gick vi till vår Marché couvert i 10:e, den lokala saluhallen och plockade på oss ostar, chark och blommor. Där fastnade vi för Brillat Savarin med tryffel, en riktigt bra ost för hösten. Den kallas också Crémeaux de Bourgogne á la Truffe. Så håll utkik efter denna otroligt gräddiga, goda fromage triple crème med adderat tryffel (detta betyder att den har ungefär samma fetthalt som vispgrädde). Du kommer inte att bli besviken. Charkbricka i huset på landet. Så mysigt att sitta här och spana ut i mörkret på billjusen som far förbi i fjärran.Mont d'Or ost i ugn! Med massa goda dipptillbehör! Nejmen det är så gott.Lyssna på i NoventDen här spellistan på Spotify går varm första halvan av november. Andra halvan startar jag den instrumentella juljazzen för att inte tröttna totalt på jullåtarna. Mmmmmm MYSET.Pyssla och dekorera med i NoventJag vill testa på att göra egna bivaxljus. De är så fina i sin gyllene färg, och ett ganska lätt pyssel. Fint att ge bort också!Inför jul brukar jag göra egna kransar att hänga på dörren. I år funderar jag på att göra kransar i vitmossa och sedan addera juligt mörkrött sammetsband i december. I helgbuketten har jag gärna eukalyptus, för mig har den doften blivit lite av en juldoft. Torkade blombuketter är också så fint! I Paris är blommor billigare, så där brukade jag unna mig ett fång olika sorters vintergrönt att sätta ihop. Fin noventbukett hos ArtillerietJag är sugen på att köpa den här ljusstakekransen till min nya ljusstake från svenskt tenn. Fint att ta fram det som är silvrigt och guldigt redan i november för lite glittrig touch, mixat med grönt. Har ni förresten sett att svenskt tenn släppt julkollektionen nu? Åh så mycket fint, årets julkollektion heter Jubel och är skapad av Karin Ferner för 100-årsjubileet. Mängder av ljusstakar tillsammans blir också otroligt fint. Ängeln åker fram.Jag brukar även plocka fram girlanger jag köpt från A world of craft, tycker att de passar redan nu. Den här i form av duvor och en annan i form av flätade stjärnor som inte verkar finnas i sortimentet än. Kanalljusen ställs och tänds i fönstret. I andra halvan av november brukar adventsstjärnor och stakar åka fram också. Då brukar jag ha no more fucks to give så att säga, ljuset måste fram för att överleva mörkret. Alla fönster ska ha en liten stjärna Förra årets adventsljusstake i stan, med rosetthysterin som rådde. Vad blir årets trend måntro? Det eldas frekvent i november Doftljus! Jag tjuvstartar gärna något som doftar kanel, eller woodfire eller kanske bara något otroligt höstigt och mysigt som Feu de bois eller Ambre från diptyque. I år kanske blir året jag köper en av deras underbara ljuskaruseller? Pyntar du inför novent?